25.11.2019

25.11.2019

Tiedoksi:

Suomen Kennelliiton hallitus on 3.10.2019 päättänyt jatkaa seuraavien vakiosopimuslomakkeiden voimassaoloaikaa vuoden 2020 loppuun. Jatkoaika koskee seuraavia sopimuksia:

– Sopimus koiran kaupasta (mallipohja laadittu 1.2.1995)

– Sopimus nartun sijoituksesta (mallipohja laadittu 12.4.2012)

– Sopimus uroksen sijoituksesta (mallipohja laadittu 7.2.2008)

– Jalostusoikeuden luovutussopimus narttu

– Jalostusoikeuden luovutussopimus uros

– Sopimus koiran astuttamisesta (mallipohja laadittu 8.2.1996)

– Osamaksusopimus (mallipohja laadittu 4.2.2016)

 

Sopimuslomakkeet olivat keväällä lausuntokierroksella rotujärjestöissä. Sopimustyöryhmän työ on vielä kesken ja saadut palautteet ovat vielä osin käsittelemättä. Sopimusten uudistamista tavoitellaan viimeistään vuoden 2020 aikana.

Päivitettäväksi tulee myös Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumus.

 

 

2.9.2019

Geenitestilistat on päivitetty. FN ja prcd-PRA listoja on 2; urokset ja nartut. Kaikki värit ovat samoilla listoille. Kirjavien  ja yksiväristen erilliset listat on poistettu. Kuten myös vanhempien tutkimusten perusteella terveeksi todettujen lista. AMS ja AON listat ovat ennallaan.

 

 

13.7.2019

Geenitestilistat ovat jälleen käytössä.

AON listoja on kaksi. Toisessa listassa ovat koirat, joiden näyte on omistajan tms. ottama ilman että koiran identiteettiä on joku virallinen taho (eläinlääkäri tai kennelvalvoja) varmistanut. Toisen listan koirien näyte on ns. virallinen eli koiran identiteetti on varmistettu.

AMS:n osalta vielä kerrottakoon, että Kennelliiton DNA-työryhmä on esittänyt jalostustieteelliselle toimikunnalle, että cockerspanielin acral mutilation syndrome (AMS)-geenitestin DNA-tutkimustulosten tallennus aloitettaisiin, kun seuraavassa vaiheessa uusia rotuja otetaan mukaan sähköiseen tallennukseen. DNA-tutkimustulokset voidaan tallentaa, kun DNA-tutkimus on tehty Kennelliiton yhteistyölaboratoriossa. Eli nämä tulokset löydämem jossain kohtaa tulevaisuudessa Koiranetin tietokannasta.

AON-sairauden osalta käsittely DNA-työryhmässä on vielä kesken. Toiveena on, että saisimme samanlaisen päätöksen tästä kuin AMS:n kohdalla.

 

 

26.5.2019

Jalostustoimikunnan kannanotto Kennelliiton sopimusaihioihin

 

Jalostustoimikunnan mielestä Suomen Kennelliiton uudistetut vakiosopimuspohjat ovat lähtökohtaisesti hyviä ja onnistuneita.

Kuitenkin yhteisomistajuuden mahdollisuutta kasvattajalle kaivattaisiin. Nämä sopimuspohjat eivät siihen anna mahdollisuutta. On eri asia myydä pentu ja pidättää siitä jalostusoikeutta tai osa omistaa omakasvatti esimerkiksi esim. kasvattajakollegan tai vastaavan yhteistyökumppanin kanssa.

Toinen huomioitava kohde koskien uroksen sijoitussopimusta. Tässä sopimuspohjassa tulisi huomioida myös mahdollisuus sijoittaa aikuinen uros. Nyt sopimus lähtee pennun sijoittamisesta. Uroksen sijoittaminen eroaa nartun sijoituksessa siten, että uroksen lisääntymisessä ei suositeltavaa yläikärajaa esiinny, vaan urokset voivat jatkaa sukua pidemmän aikaan kuntonsa mukaan.

Nartunsijoitussopimuksessa on kohta jossa luovuttajalla on oikeus käyttää koiraa 6 näyttelyssä tai kokeessa vuosittain ja/ tai korkeintaan 15 päivää pitää koiraa hallussaan vuodessa.  Näiden ylityksistä tulisi kaikista koe tai näyttelykerroista sopia erikseen!  Tämä rajoittaa koiran sijoittamista, ainakin maantieteellisesti. Jos sijoitat koiran kauemmaksi itsestäsi, ei 15 vuorokautta hallussapitoa riitä mitenkään toteuttamaan välttämättä edes puolta näyttely- tai koekäynneistä.

 

 

26.5.2019

Cockerspanielit ry:n jalostustoimikunta

 

 

8.4.2019

Jalostustoimikunnan terveyslistaukset ovat toistaiseksi pois käytöstä. Listat palaavat jäsenistön käyttöön kun ne on tarkastettu. Jos kaipaat tietoa listoilta, ota yhteyttä jalostustoimikuntaan.

 

17.3.2019

Orthopedic Foundation for Animals (OFA) on tällä hetkellä ainoa joka tarjoaa Adult Onset Neurpathy (AON) geenitestiä koirille.  Ongelmalliseksi on muodostunut, että tutkimusketjussa ei välttämättä tarvita ns. virallista valvojaa eli eläinlääkäriä tai kennelvalvojaa.

Testi tilataan OFAn sivuilta syöttämällä koiran tiedot ja tutkimuskitti tulee postissa kotiin. Poskisoluja osannee harjata koiran suun limakalvoilta kuka tahansa. Sitten vain näyte postiin ja lopulta tulos kolahtaa sähköpostiin hienona todistuksena.

Mikä tekee tästä ongelmallisen?

Se, että tuloksella ei sitten ole mitään arvoa virallisesti katsoen. Jotta tulosta olisi luotettavat ja täyttäisi virallisen testin kriteerit tulee testattavan tunnistaa virkavelvollisen eläinlääkärin tai kennelvalvojan näytteenottohetkellä. OFAn lähetteessä ei tätä virallista valvojaa kaivata, eikä sille ole edes kohtaa mihin sen laitta. Eikä todistuksessa näy muuta kuin koiran tiedot ja tulos.

Mitä tarvitaan lisäksi tai miten tulisi menetellä että OFAn tulos voitaisiin hyväksyä?

Näyte pitäisi ottaa joko eläinlääkärin tai kennelvalvojan läsnä ollessa. Koiran siru tulee lukea varmistukseksi (kuten muissakin virallisissa tutkimuksissa). Virallisen valvojan tulisi toimittaa näyte analysoitavaksi; joko kennelvalvoja tai eläinlääkäri toimittaa näytteen eteenpäin. Ja lisäksi tarvitaan saatekirje, jossa valvoja vakuuttaa että näyte on otettu juuri ko. koirasta.

Ilman ns. lisävakuita tutkimustulos ei ole virallinen eikä sitä lisätä jalostustoimikunnan terveyslaitoihin eikä siitä myöskään voida maksaa geenitestisponsorointia.

 

Tämä ohjeistus on voimassa toistaiseksi.