Toko

Koulutukset

Tokon eli tottelevaisuuskoulutuksen tarkoituksena on opettaa koiralle hillittyä ja miellyttävää käytöstä. Tokossa on mahdollista kilpailla neljässä eri luokassa, mutta tottelevaisuuskoulutuksesta hyötyy jokainen koira ja koiranomistaja.

Cockerspanielit ry järjestää jäsenilleen eritasoisia koulutuksia pääkaupunkiseudulla ympäri vuoden. Tulevat kurssit löytyvät tapahtumat -valikosta ja yhdistyksen Facebook-sivuilta.

  • Koiran omistaja on aina vastuussa koiransa tekemisistä, myös harjoitustilanteessa.
  • Koira pidetään kytkettynä koko tunnin ajan, ellei kurssin ohjaaja anna tästä poikkeavaa ohjetta.
  • Koiralla tulee olla tavallinen talutin (ei rullatalutinta).
  • Ota mukaan vettä ja vesikuppi sekä runsaasti pehmeitä koirallesi mieluisia makupaloja (esim. makkara, juusto, lihapullat pieninä paloina). Voit ottaa mukaan myös koiralle mieluisan lelun (narupallo, narulelu, tennispallo).
  • Koiran tulee olla rokotettu Kennelliiton ohjeiden mukaisesti.
  • Juoksuaikaista narttua ei saa tuoda kurssille. Harjoitustauko on 3-4 viikkoa juoksun alkamisesta.
  • Kurssilla ei leikitä muiden koirien kanssa: koulutushetki varataan koiran ja ohjaajan yhteistyölle.
  • Sairasta koiraa ei saa tuoda kurssille.

Koulutuksessa koulutusohjaaja opastaa sinua koirasi koulutuksessa. Varsinainen koiran koulutus tapahtuu kuitenkin muuna aikana muutaman kerran päivässä 5-10 minuuttia kerrallaan. Aloita uuden asian kouluttaminen rauhallisessa paikassa ja koiran osaamisen tason noustessa voit siirtyä harjoittelemaan erilaisten häiriöiden alaisuudessa

Kouluta koiraasi iloisesti, ystävällisesti ja kannustavasti. Pyri onnistuneisiin suorituksiin ja palkitse välittömästi pienikin edistyminen. Kun vaikeutat harjoitusta toisesta päästä, helpota sitä puolestaan toisesta! Päätä koulutushetki aina onnistuneeseen suoritukseen.

Tottelevaisuuskokeet

 

tinotokocockeri2007

Toko-kokeissa testataan koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiran koulutuksen tasoa neljässä eri luokassa.

Osallistumisoikeus
Kokeeseen saavat osallistua kaikki tunnistusmerkityt ja Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti rokotetut 10 kk täyttäneet koirat. Erikoisvoittajaluokkaan saavat osallistua 15 kk täyttäneet koirat.

Alokkaasta erikoisvoittajaluokkaan ja tottelevaisuusvalioksi
Tottelevaisuuskokeet koostuvat neljästä luokasta. Seuraavaan luokaan voi osallistua saatuaan luokasta 1-palkinnon tai viimeistään kun 1-tuloksia on kolme. Kolmella 1-tuloksella luokasta saa koulutustunnuksen (TK).

Kokeiden luokat ovat alokas (ALO), avoin (AVO), voittaja (VOI) sekä erikoisvoittajaluokka (EVL).

Kun erikoisvottajaluokasta saa kolme 1-palkintoa vähintään kahdelta eri tuomarilta sekä on saanut näyttelyistä vähintään “hyvän”, koiralle on mahdollista anoa Suomen tottelevaisuusvalion arvoa (FIN TVA).

Toko-luokat

Toko-säännöt

Kisaavat koirakot

Toko-mestarit

 

Cockerspanielit ry järjestää kerran vuodessa yhdistyksen toko-mestaruuskokeen. Kokeessa on jaossa ”Toko-mestari” titteli sekä kiertopalkinnot jokaisen luokan parhaalle tuloksen saaneelle cockerspanielille.

Toko-mestaruuden säännöt

Toko-mestarit 2012

Toko-mestarit 2011

Toko-mestarit 2010

Toko-valiot

Vuoden toko-cockeri

Toko-cockerit kautta aikojen

Vuoden toko-cockeri säännöt

Linkit ja artikkelit