Toko

Tottelevaisuuskoulutus

Tokon eli tottelevaisuuskoulutuksen tarkoituksena on opettaa koiralle hillittyä ja miellyttävää käytöstä. Tokossa on mahdollista kilpailla neljässä eri luokassa, mutta tottelevaisuuskoulutuksesta hyötyy jokainen koira ja koiranomistaja.

Cockerspanielit ry järjestää jäsenilleen joitakin tokokoulutuksia vuoden mittaan eri puolilla Suomea. Tulevat tapahtumat löytyvät tapahtumat -valikosta ja yhdistyksen Facebook-sivuilta.

Uusien asioiden oppiminen vie aikaa ja vaatii paljon toistoja. Virheettömän oppimisen periaate  tarkoittaa sellaista harjoittelua, jossa pyritään luomaan koiralle mahdollisuus onnistua tehtävässä. Tällöin suljetaan pois se, että koira epäonnistuessaan kokee turhautumista tai epävarmuutta ja koiran mielentila muuttuu sellaiseksi, jossa se ei voi oppia. Virheettömän oppimisen tapa treenata vaatii ohjaajalta suunnitelmallisuutta – treeneissä tulee olla suunnitelma: mitä ja miksi tehdään, kuinka paljon tehdään ja millainen kriteeri tekemisellä on. 

Tottelevaisuuskokeet

 

tinotokocockeri2007

Toko-kokeissa testataan koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiran koulutuksen tasoa neljässä eri luokassa.

Osallistumisoikeus
Kokeeseen saavat osallistua kaikki tunnistusmerkityt ja Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti rokotetut 10 kk täyttäneet koirat. Erikoisvoittajaluokkaan saavat osallistua 15 kk täyttäneet koirat.

Alokkaasta erikoisvoittajaluokkaan 
Tottelevaisuuskokeet koostuvat neljästä luokasta. Seuraavaan luokaan voi osallistua saatuaan luokasta 1-palkinnon tai viimeistään kun 1-tuloksia on kolme. Kolmella 1-tuloksella luokasta saa koulutustunnuksen (TK).

Kokeiden luokat ovat alokas (ALO), avoin (AVO), voittaja (VOI) sekä erikoisvoittajaluokka (EVL).

Valioituminen tokossa

Tottelevaisuusvalio (FI TVA): voittajaluokan kolme 1-palkintoa kolmelta eri tuomarilta.  Erikoistottelevaisuusvalio (FI ETVA): erikoisvoittajaluokan kolme 1-palkintoa kahdelta eri tuomarilta.

Valionarvoon tulee koiralla olla näyttelyistä vähintään arvosana H (hyvä).

Toko-luokat

Toko-säännöt

Kisaavat koirakot

Toko-mestarit

 

Cockerspanielit ry järjestää kerran vuodessa yhdistyksen toko-mestaruuskokeen. Kokeessa on jaossa ”Toko-mestari” titteli sekä kiertopalkinnot jokaisen luokan parhaalle tuloksen saaneelle cockerspanielille.

Toko-mestaruuden säännöt

Toko-mestarit 2012

Toko-mestarit 2011

Toko-mestarit 2010

Toko-valiot

Vuoden toko-cockeri

Toko-cockerit kautta aikojen

Vuoden toko-cockeri säännöt

Linkit ja artikkelit