Rotumääritelmä

Cockerspanieli tunnustettiin omaksi, fieldspanielista ja springerspanieleista erilliseksi rodukseen pian Englannin Kennelklubin perustamisen jälkeen 1873. Rodun alkuperäinen nimi oli ‘cocking spaniel’, joka pohjautuu sen käyttöön ylösajavana koirana lehtokurpan (woodcock) metsästyksessä. Kuten monissa muissakin metsästyskoiraroduissa myös cockerspanielilla on nykyisin havaittavissa eroja metsästys- ja näyttelykoirien välillä: näyttelykoirat ovat metsästäviä vankempia ja raskaampia.

Suomen Kennelliitto- Finska Kennelklubben ry

Cockerspanieli (English Cocker Spaniel)
Alkuperämaa: Iso-Britannia
Ryhmä: 8
FCI:n numero: 5
Hyväksytty: FCI 23.11.2012
Kennelliitto 4.6.2013
Käyttötarkoitus: Ylösajava koira.
FCI:n luokitus: Ryhmä 8 noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat, alaryhmä 2 ylösajavat koirat.
Käyttökoetulos vaaditaan.

Käyttäytyminen / Luonne

Iloinen luonne ja alati heiluva häntä kuvastavat koiralle tyypillistä touhukkuutta etenkin sen seuratessa jälkeä tiheäkasvuistakaan maastoa pelkäämättä. Lempeä, miellyttämisenhaluinen ja täynnä elämäniloa.

Tärkeitä mittasuhteita

Jalabelle Dipped In Chocolate "Åke", kuvaaja Juliana Pirttisalo

Säkäkorkeus on suunnilleen sama kuin etäisyys säästä hännäntyveen.

Pää

Kallo-osa:
Kallo: Hyvin kehittynyt ja selväpiirteinen, ei liian kevyt eikä karkea.
Otsapenger: Selvästi erottuva, sijaitsee kirsun kärjen ja niskakyhmyn puolivälissä.
Kuono-osa:
Kirsu: Riittävän iso mahdollistaen tarkan hajuaistin.
Kuono-osa: Suorakulmainen.
Leuat / hampaat / purenta: Leuat ovat vahvat. Täysihampainen, säännöllinen ja tiivis leikkaava purenta ts. yläetuhampaat peittävät tiiviisti alaetuhampaat ja ovat suorassa kulmassa leukoihin nähden.
Posket: Eivät ulkonevat.
Silmät: Täyteläiset, mutta eivät ulkonevat, tummanruskeat tai ruskeat, eivät koskaan vaaleat. Maksanruskeilla, ”liver roan”-värisillä tai maksanruskeavalkoisilla sallitaan tumman pähkinänruskeat, karvapeitteen väriin sointuvat silmät. Ilme on älykäs ja lempeä, silti tarkkaavainen, valpas ja iloinen. Silmäluomet ovat tiiviit.
Korvat: Pehmeät, lappumaiset, alas silmien tasolle kiinnittyneet, ohuet ja kirsun kärkeen ulottuvat. Korvat ovat pitkän, suoran ja silkkisen karvan peittämät.

Kaula: Kohtuullisen pituinen ja lihaksikas, kauniisti viistoihin lapoihin liittyvä. Ei löysää kaulanahkaa.
Runko: Vahva ja tiivis.
Ylälinja: Kiinteä ja vaakasuora, lantio hieman hännäntyveä kohti laskeva.
Lanne: Lyhyt ja leveä.
Rintakehä: Hyvin kehittynyt ja syvä, etuosastaan ei liian leveä eikä liian kapea. Kylkiluut ovat selvästi kaareutuneet.

Häntä

Hieman selkälinjan alapuolelle kiinnittynyt; ehdottomasti iloisesti liikkuva ja asennoltaan vaakasuora, ei koskaan ylös kääntynyt. Aiemmin yleensä typistetty (Huom. Suomessa typistyskielto).
Typistetty: Ei koskaan liian lyhyt eikä liian pitkä. Jos häntä on liian lyhyt tai liian pitkä, on vaikea havaita aina iloista hännän liikettä koiran työskennellessä.
Typistämätön: Hieman kaareva, keskipitkä ja oikeassa suhteessa runkoon, antaa kauttaaltaan tasapainoisen vaikutelman. Ihannemittainen häntä ei ulotu kintereen alapuolelle. Häntä on tyvestään vahva ja kapenee kohti ohutta kärkeä; se on muun karvapeitteen tavoin hapsuttunut. Koiran työskennellessä häntä on eloisa ja asennoltaan selkälinjan tasolla, ei sitä ylempänä eikä koskaan niin alhaalla, että se viittaisi arkuuteen.

Raajat

Eturaajat: Vankkaluiset, suorat ja riittävän lyhyet antamaan mahdollisimman suuren voiman. Eivät kuitenkaan liian lyhyet, jolloin ne häiritsisivät tältä suurenmoiselta lintukoiralta vaadittavaa tehokasta liikuntaa.
Lavat: Viistot ja kuivat.
Etukäpälät: Tiiviit ns. kissankäpälät. Paksut päkiät.
Takaraajat: Leveät, täyteläiset, hyvin lihaksikkaat ja vankkaluiset.
Polvet: Hyvin kulmautuneet.
Kintereet: Matalat mahdollistaen hyvän työntövoiman.
Takakäpälät: Tiiviit ns. kissankäpälät. Paksut päkiät.
Liikkeet: Yhdensuuntaiset ja maatavoittavat, tehokas takaraajan työntö.

Karvapeite

Karva: Sileää, silkkistä, ei koskaan karkeaa, laineikasta eikä kiharaa, ei liian runsasta. Eturaajat, runko ja takaraajat kintereiden yläpuolelta ovat selvästi hapsuiset.

Yksiväriset: Musta, punainen, kulta, maksanvärinen (suklaa); musta tai maksanvärinen ruskein merkein (black-and-tan, liver-and-tan). Valkoista väriä hyväksytään vain pienenä laikkuna rinnassa.

Kaksiväriset: mustavalkoinen, oranssivalkoinen, maksanruskeavalkoinen, keltavalkoinen; värit joko puhtaana tai pilkuttuneena (ticking).
Kolmiväriset: Mustavalkoinen ruskein merkein; maksanruskeavalkoinen ruskein merkein.
Kimoväriset (roan): Sinikimo (blue roan), oranssikimo (orange roan), keltakimo (lemon roan), maksanvärikimo (liver roan); sinikimo tai maksanvärinen kimo ruskein merkein.
Muut kuin yllä mainitut värit tai värimerkit eivät ole sallittuja.

Koko ja paino

Säkäkorkeus:
Urokset noin 39 – 41 cm
Nartut noin 38 – 39 cm
Paino: Noin 13 – 14,5 kg.

Virheet

Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin sekä kykyyn toimia perinteisessä käyttötarkoituksessa.

Hylkäävät virheet:

  • Vihaisuus tai arkuus
  • Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.