MEJÄ

Metsästyskoirien jäljestämiskoe eli MEJÄ on koirien koemuoto, jonka tarkoituksena on selvittää koiran kyky löytää haavoittunut hirvieläin, kuten kolarihirvi tai metsästäjän ampuma haavakkohirvi.

Mejä koemuotona on alun perin tarkoitettu vain metsästyskoirille, mutta nykyään koe on avoin kaikille koiraroduille. Kokeessa jäljitellään haavoittuneen hirvieläimen kulkua maastossa. Jälki tehdään maastoon keinotekoisesti käyttämällä hirvi- tai nautaeläimen verta, jota levitetään perässä vedettävän sienen avulla. Näin syntyy verivana, jota koiran tulisi seurata. Jäljellä on erilaisia tapahtumia, jotka koiran tulisi osoittaa. Kokeessa jäljen päähän jätetään hirvieläimen sorkka, joka kuvastaa löytynyttä eläintä.

Metsästyskoirien jäljesstämiskokeessa on kaksi luokkaa, avoin luokka ja voittajaluokka. Päästäkseen voittajaluokkaan koiran tulee saavuttaa avoimessa luokassa kaksi ensimmäistä palkintoa. Voittajaluokassa starttaamiseen vaaditaan myös näyttelytulos. Koira voi saavuttaa valionarvon JVA saamalla kolme ensimmäistä palkintoa voittajaluokasta.

Koemuotona mejä on sulan maan laji, ja kokeita järjestetään huhtikuulta myöhäiseen syksyyn. Vuosittain valitaan myös piirinmestarit jokaisesta kennelpiiristä, jotka pääsevät edustamaan piiriään suomenmestaruuskokeeseen. Lisäksi useat rotujärjestöt ja koirakerhot valitsevat vuosittain omat mejä-mestarinsa.

Jäljestävät koirat ovat tärkeitä apulaisia sekä viranomaisille että metsästäjille. Koirien avulla haavoittuneet hirvieläimet löydetään paremmin ja ne saadaan lopetettua asianmukaisella tavalla ilman, että ne joutuvat kärsimään turhaan.