Metsästys

Miksi cockerspanieli?

Cockeri on monipuolinen lintukoira, jolle sopivat riistaksi niin vesilinnut, lehtokurpat, peltokanalinnut, fasaanit, metsäkanalinnut kuin riekkokin. Cockeri on mainio apu myös sorsapassissa ”pelkkänä” noutajana. Sen lisäksi sillä voi erinomaisesti metsästää jäniksiä ja rusakoita (myös kaniineja). Se on pienikokoinen ja erittäin sosiaalinen koira, joten se sopii monenlaisiin perheisiin. Ne ovat iloisia, älykkäitä ja hyvin miellyttämisenhaluisia, ja täten helppoja kouluttaa. Eli mikäli etsii koiraa, joka sopii monenlaiseen pienriistan metsästykseen ja joka vielä on pienikokoinen, niin cockeri on oiva vaihtoehto. Ja cockerin kanssa pääsee tutustumaan ylösajavalla koiralla metsästämisen vauhdikkaaseen ja jännittävään menoon. Cockeria hankittaessa on syytä muistaa, että kyseessä on erittäin energinen ja toiminnantarmoinen rotu, joten sille tulee antaa riittävästi virikkeitä ja liikuntaa. Samoin sille on annettava hyvä peruskoulutus, jotta sen kanssa voi tuloksekkaasti metsästää. Mikäli cockeri kiinnostaa, niin kannattaa ottaa yhteyttä Cockerspanielit ry:n metsästystoimikuntaan tai pentuvälitykseen.

Tilanne Suomessa

Cockerspanieli on Suomen lukumääräisesti suurin spanielirotu ja rotua käytetään täälläkin jonkin verran metsästykseen. Se on Suomessa vielä erittäin aliarvostettu rotu, jonka kuvitellaan soveltuvan vain seurakoiraksi. Rotu on pienikokoinen, mutta kestävä, vauhdikas ja helposti oppiva. Se on myös varsin vilkas. Sillä on usein erittäin vahva riistavietti, hyvä nenä, ja suuri luottamus itseensä, jonka avulla se noutaa jopa rusakoita. Vaikka koira on pienikokoinen, se on usein erittäin omatoiminen ja voimakastahtoinen. Rotu vaatii siis johdonmukaisen kasvatuksen. 

Suomessa oli tammikuussa 2012 reilu sata käyttölinjan cockeria (ensimmäinen on tuotu vuonna 1999), mutta määrä on tasaisessa kasvussa ja pentuja syntyy 25-30 kpl vuodessa. Tämä on varma valinta metsästyskoiraksi, sillä voidaan sanoa, että jokaisesta tulee vähintäänkin reppukoira.

Näyttelylinjaisella cockerilla voi metsästää. Se ei ole ehkä yhtä vauhdikasta ja näyttävää, mutta niillä voidaan saalista aivan hyvin saada. Näyttelylinjaisista löytyy erittäinkin riistaviettisiä koiria, jotka löytävät riistaa ja saavat sen liikkeelle. Näyttelylinjaisia on jalostettu pitkälti ulkomuodollisin perustein. Jos haluaa näyttelylinjaisesta metsästyskoiran, kannattaa valita koira suvusta, jolla on näyttöä taipumuksistaan ja etenkin koulutettavuudestaan. Eri sukujen ominaisuuksissa voi nimittäin olla suuriakin eroja. Turkinhoito näyttelylinjaisella vaatii myös paljon ja monien cockerimetsästäjien turkki onkin ajateltu lyhyeksi.

Mikäli puntaroi eri tyyppien välillä, kannattaa miettiä, mitä koiralta haluaa. Onko painotus suurimmaksi osaksi metsästyskäytössä? Onko kiinnostusta näyttelyissä käyntiin ja turkinhoitoon? Tutustumalla siihen, millaisia koirat ovat, valinta onnistuu varmasti. Kannattaa kartoittaa sopiva kasvattaja, jolla on samat näkemykset kuin itsellä ja kykyä neuvoa vastaantulevissa tilanteissa.

Metsästysaiheisia kuvia

Vuoden 2019 SPME SM-kisoissa hienoa cockerimenestystä:

Kuva: Elina Jalni
Yhteistulokset:

1. ESSN, BIRCHSTEP’S ERICA, PAPU, MAURI KOIVUPORRAS, 91.5p
2. ESSN, BIRCHSTEP’S FAY, FAI, IRMA NISKANEN, 85p
3. COCN, FRIISIN EOWYN, ELLI, AIJA MANELIUS, 79.5p
derbykurppa

Lehtokurppa (kuva Ulla Ruistola)

derbykurppa

Riekko (kuva Tiina Karlström)

Fasaani (Kuva: Jukka Paroinen)

Bingo

Fasaani (kuva: Jukka Paroinen)

Ringojakurppa

Lehtokurppa (kuva Sami Myyryläinen)

Eddie noutaa kyyhkyä2

Kyyhkynen (kuva Ulla Ruistola)

Lokakuu 2012 015A

Fasaani (Kuva: Jukka Paroinen)

näyttisja fasu

Fasaani (kuva Kati Tiensivu)

kapea

Ylösajo (Kuva: Ulla Ruistola)

IMG 3082peini

Teerikana (kuva Ulla Ruistola)

IMG 3082peini

Rusakko (Kuva: Jukka Paroinen)

P5230182A

Rusakko (kuva Jukka Paroinen)

timi

Sinikko (Kuva Jukka Paroinen)