DNA-testien tallennus jalostustietokantaan

 

Suomen Kennelliitto on jalostustieteellisen toimikunnan  päätösten mukaisesti avannut cockerspanielille 6.7.2023  alkaen sähköisen lähetteen alla mainituille geenitesteille:

* Acral mutilation syndrome (AMS): normaali, kantaja, sairas

* Etenevä verkkokalvon rappeuma (prcd-PRA): normaali, kantaja, sairas

* Kondystrofia (CDDY): N/N normaali, N/CDDY yksi geenikopio, CDDY/CDDY kaksi geenikopiota

Näiden geenitestien tulokset tulevat näkymään jalostustietojärjestelmässä (Koiranet).

 

Testin tilaaminen ja tuloksen tallennus

* Koiran omistaja varmistaa testin tilaamiseen liittyvät ohjeet haluamansa laboratorion kautta ja varaa koiralleen näytteenottoajan.

 

Ennen näytteenottoa

* Tilataan lähete Omakoira-palvelussa haluttua geenitestiä varten.

* Vielä rekisteröimättömälle pentueelle tai sen osalle voi tilata lähetteen, kun pennut on tallennettu Omakoiran pentueilmoitukselle.

* Näytteen ottajalle kerrotaan, että tulos halutaan tallennettavaksi Kennelliittoon, jotta hän tietää käydä vahvistamassa näytteenoton Omakoira-palvelun kautta.

* Laboratoriot määrittelevät, millaisesta näytteestä (veri-, poskisolu- tai karvanäyte) tutkimukset voidaan tehdä. Näyte toimitetaan eteenpäin laboratoriolle, joka toimittaa tuloksen tilaajalle sekä tallentaa sen suoraan Kennelliiton tietokantaan.

 

Testit hyväksytään seuraavista laboratorioista:

*AMS

Laboklin, Movet ja MyDogDNA

*CDDY

Laboklin, Movet ja MyDogDNA

*prcd-PRA

Laboklin, Movet, MyDogDNA

*FN

Laboklin, Movet, MyDogDNA

Aiemmin saadut tulokset

Ennen tulosten tallentamista saadut tulokset voidaan tallentaa Kennelliitossa takautuvasti testatuille koiralle syntyneen pentueen rekisteröinnin yhteydessä.

Tulosraportista tulee käydä ilmi seuraavat tiedot:

– näyte on otettu hyväksytyllä näytteenottajalla

– tunnistusmerkintä on tarkastettu näytteenottohetkellä

– näytteenottopäivä

– tutkimus-/ analyysipäivä

– testi on hyväksytystä laboratoriosta

Tulokset on mahdollista tallentaa kaikille koirille takautuvasti, myös laboratorioiden toimesta, jos lähete ja näytteenottotiedot kirjataan sitä ennen takautuvasti Omakoiran kautta.

Tämä on kuitenkin näytteenottajilta ja laboratorioilta ylimääräistä palvelua, jonka mahdollisuudesta kannattaa olla heihin yhteydessä etukäteen.

 

Polveutumisen perusteella terve -tulokset

Koiralle kirjataan tieto, että se on sairauden tai vian suhteen terve polveutumisen perusteella korkeintaan kolme sukupolvea eteenpäin geneettisesti terveen testituloksen saaneista koirista.

Tämän jälkeen koira tai sen jälkeläiset on testattava uudestaan, jotta ne saavat tuloksen.

Polveutumisen perusteella terveeksi voidaan merkitä vain Kennelliiton tietokantaan tallennettujen tulosten perusteella. Polveutumisen perusteella terve koira vastaa jalostuskäytössä terveeksi testattua.

Polveutumisen perusteella terve -statusta EI kuitenkaan vielä ole teknisesti toteutettu Kennelliiton järjestelmissä eikä merkintää tällä hetkellä tehdä.

 

Ulkomaiset ja tuontikoirat

Tuontikoirista, ulkomaisista jalostuskoirista ja tuontisperman osalta hyväksytään sellaiset ulkomaiset tulokset, jotka koskevat samoja mutaatioita kuin rodulle tallennettavaksi hyväksytyt tulokset, vaikka testejä ei ole tehty Kennelliiton erikseen hyväksymässä laboratoriossa.

Lausuntoon, tai erilliseen näytteenottotodistukseen on oltava kirjattu, että näyte on eläinlääkärin tai laboratorion edustajan ottama.