Uusi geenitesti cockerspanieleille: paradoksaalinen pseudomyotonia

Uusi geenitesti cockerspanieleille: paradoksaalinen pseudomyotonia

 

Cockerspanieleilla on syksyllä 2023 tullut uusi kaupallinen geenitesti paradoksaaliseen pseudomyotoniaan. Testiä tarjoaa Cambridgen yliopiston kanssa yhteistyössä toimiva Canine Genetic Testing: https://www.cagt.co.uk/product/paradoxical-pseudomyotonia/
 

Paradoksaalinen pseudomyotonia on lihassairaus, jossa koiran lihakset jäykistyvät äkillisesti. Oireet ilmenevät kolmen kuukauden – kahden vuoden iässä. Episodin oireet kestävät useimmiten muutaman minuutin ja helpottavat levolla. Oireiden esiintymistiheys vaihtelee, enimmillään jopa 15 kertaan päivässä. Oireiden vakavuus ja esiintymistiheys voivat iän myötä helpottaa tai pysyä stabiilina. Oireita laukaisevia ärsykkeitä (triggereitä) välttämällä oireita on pystytty välttämään tai vähentämään. Fyysinen rasitus on raportoitu yleisenä triggerinä – osalla erityisesti kylmään ilmaan yhdistettynä. Sairaus on löydetty cockerspanieleilta ja englanninspringerspanieleilta. Ylläolevan linkin takaa löytyy videoita sairastuneista koirista. Periytymistapa on autosomaali resessiivinen.
 

Testaavan laboratorion mukaan geenivariantin yleisyys cockerspanieleilla ei ole vielä tarkasti tiedossa, eikä tietoa onko näyttely- ja käyttölinjan välillä eroja variantin esiintymisessä. Laboratorio oli marraskuun 2023 puolivälissä testannut yhteensä 48 koiraa, joista suurin osa oli cockerspanieleita. Testatuista 11 on ollut kantajia, 0 sairasta. Jalostustoimikunnan saamien tietojen mukaan varianttia on todettu Iso-Britanniassa ainakin käyttölinjaisella cockerspanielilla.

 

Geenitestin voi tilata yllä olevan linkin kautta. Tietojemme mukaan testiä ei tällä hetkellä ole saatavilla muiden laboratorioiden kautta. Mikäli suomalaisia cockerspanieleita testataan, toivomme, että geenitestin tuloksista ilmoitetaan jalostustoimikunnalle (cockereidenjalostustoimikunta(at)gmail.com).