Riistan etsiminen ja pysähtyminen ja paikallaan pysyminen

Cockerspanielimme, jolle on opettu edellä olevat asiat, tarvitsee nyt opetusta riistan haussa. Spanielit ovat luontaisia riistan etsijöitä ja oppivat nopeasti peittämään hakualansa systemaattisesti vain pienellä ohjaajan avustuksella. Käytä erityistä käskyä hakuun esim. Etsi! On tärkeää, että spanieli hakee aseen kantaman sisällä. Kun se on noin 15 metrin päässä, kutsu sitä ja heilauta kättä toiseen suuntaan saadaksesi sen hakemaan toiseltakin puolelta. Kävele rauhallisesti ja hitaasti eteen päin ja pidä koiran liikkeessä. Tässä vaiheessa kannattaa itsekin kävellä siksakia. Pentua voidaan käskeä istumaan pillillä (yksi lyhyt vihellys), kun se lähestyy kantaman ulkorajaa toisella puolella. Sen jälkee heilautetaan kättä toiselle puolelle. Näin saadaan se muuttamaan suuntaa. Jos pentu karkaa liian kauaksi, vihellä se takaisin normallilla Tänne!-vihellyksellä ja peräänny itse. 

Ihanteellinen paikka tällaisille lyhyille hakuharjoituksille on pieni niitty, jossa on karkeaa ruohikkoa. Sen tulisi olla sellainen paikka, missä pennun voi nähdä vaikeuksitta. Siellä tulisi olla myös tarpeeksi matalaa pusikkoa kiinnostuksen herättämiseksi. Luonnollisesti on etu, jos siellä on riistan hajuja. Toivattavaa kuitenkin olisi, ettei riistaa olisi kuitenkaan läsnä. Tavoitteena on kuitenkin pennun saaminen tottelevaiseksi. Vahinkoylösajo voi pilata tulevaisuuden toiveet siitä, joten muutaman oppitunnin jälkeen on aika esitellä pennulle riista. Vie koirasi maastoon, jossa tiedät olevan riistaa. Tässä vaiheessa lienee parasta, että koirasi on liinan päässä, jotta pystys puutumaan tilanteeseen, mikäli koira meinaa lähteä jahtaamaan jänistä tai lintua. Pysäytä koira ylösajoon ja pidä se paikallaan n. minuutin ajan. Ja laita koira uudelleen hakuun. Toista mikäli riistaa taas löytyy. Harjoittele tätä kunnes koira pysähtyy riistatilanteeseen. Mikäli koira on opetettu kunnolla istumaan, niin se tekee sen ilman liinaakin. Kun koira osoittaa ymmärtävänsä idean, vie se maastoon, missä on kaikenlaista riistaa. Laita se hakemaan ja ammu laukauksia sen yli. Älä ammu tappaaksesi ennen kuin olet täysin varma sen reaktioista ja tunnet itsesi varmaksi sen vakaudesta. 

Ensimmäinen metsästyskokemus 

Sen on parasta tapahtua yksin tai ystävän kanssa, joka ampuu kun sinä ohjaat. Laita pentu hakemaan maastossa ja käske se istumaan kun riista nousee ja ammutaan. Älä lähetä sitä noutamaan, mikäli se osoittaa pienintäkin epävarmuutta. Ensimmäiset noudot metsällä tulee olla kohtuullisen helppoja. Vältä lähettämästä sitä noutamaan lintuja, jotka ovat avoimella paikalla ja koiran löydettävissä pelkän näköaistin avulla. Tämä vain lisää epävarmuutta. Älä lähetä sitä linnun perään, jossa on mitään elonmerkkejä, ennen kuin se noutaa varmasti kuolleet. Tarkkaile aina ja vihellä se takaisin, kun pää kumartuu nostamaan saaliin. Pidä koira istumassa puoli minuuttia tai kauemmin jokaisen laukauksen jälkeen ja lähetä se sitten merkillä noutoon. 

Kun kokemus karttuu kuolleiden lintujen ja kanien osalta, koira voidaan lähettää noutamaan haavoittuneet ja juoksijat. Vältä lähetämästä koiraa niiden perään, kun ne ovat näkyvissä. Älä pety varhaisiin epäonnistumisiin tai kovasuisuuden merkkeihin. Juoksijoiden noutaminen kehittyy kokemuksen karttuessa ja monet nuoret koirat riepottelevat ensimmäsiä lintujaan ja kanejaan. Tee kuitenkin kaikkesi saadaksesi koirasi takaisin luoksesi, kun se kumartuu poimimaan saliin ylös. Vihellä se luoksesi ja juokse tarvittessa pois päin. Siksi sinun tulisi aina seurata koiraasi, kun se noutaa pusikoissa. Älä kuitenkaan mene sen luokse. Yritä nähdä mitä siellä tapahtuu ja vihellä se luoksesi palaten itse lähtöpaikkaasi. Älä anna koiran hakea kaikkia ampumiasi lintuja tai kaneja. Valitse vain ne, jotka vaativat nenän käyttöä ja tiheikössä etsimistä. Nouda itse helpot saaliit koirasi itse odottaessa istuen. 

Koirasi on nyt jo melkein koulutettu ja se vaatii vain enemmän kokemusta. Jos sinulla on oikea koira ja opetat sitä oikealla tavalla, niin harjoittelu on helppoa. Tosin pieniä asioita nousee varmasti esille huolimattomuudesta johtuen.